Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

Technological and structural and mechanical properties of lamb with account of the breed composition of sheep in the Republic of Belarus

https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-148-161

Abstract

The article presents the results of studies on the study of technological (pH, water-holding capacity, fat-holding capacity, moisture-releasing capacity, water-binding capacity, boilability, emulsion stability, emulsifying capacity) and structural and mechanical properties (ultimate shear stress ) in order to determine the possible directions for using lamb from various parts of the carcass in the production of a range of meat products.

About the Authors

S. Gordynets
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



V. Napreenko
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. Charniauskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



T. Kusonskaya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



Zh. Yakhnovets
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



А. Antipina
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. – М.: Колос, 2001. – 376 с.: ил. (Учебники и учебные пособия для студентов высш. учеб. Заведений).

2. Липатов Н.Н., Щербинин А.А., Сизых Е.В. Влияние структурных факторов на консистенцию мясной продукции // ОИ. Серия «Мясная промышленность». – М.: АгроНИИИТЭИМясомолпром, 1992.

3. Журавская Н.К., Гутник Б.Е., Журавская Н.А. Технохимический контроль производства мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2001.

4. Структурно-механические характеристики пищевых продуктов / Под. ред. А.В. Горбатого. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 296 с.

5. Теория и практика переработки мяса. Лисицын А.Б., Липатов Н.Н., Кудряшов Л.С, Алексахина В.А., Чернуха И.М. Под общей ред. академика РАСХН Лисицына А.Б. – М.: ВНИИМП, 2004. – 378.; 63 табл.; - 48 ил.

6. Дакуорт Р.Б. Вода в пищевых продуктах. – М.: Пищевая промышленность, 1980.

7. Орешкин Е.Ф., Борисова М.А. Водоудерживающая способность мяса и пути ее повышения // ОИ. Серия «Мясная промышленность». – М.: АгроНИ- ИИТЭИМясомолпром, 1989.

8. Гурова Н.В., Токаев Э.С., Гуров А.Н. Методы определения эмульсионных свойств белков. – М.: АгроНИИИТЭИМясомолпром, 1994. – 32 с.


Review

For citations:


Gordynets S., Napreenko V., Charniauskaya L., Kusonskaya T., Yakhnovets Zh., Antipina А. Technological and structural and mechanical properties of lamb with account of the breed composition of sheep in the Republic of Belarus. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):148-161. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-148-161

Views: 155


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)