Study of the effectiveness of modern disinfectants on conditionally pathogenic and pathogenic microorganisms isolated at enterprises engaged in fish processing and production of seafoods and fish products
https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-246-255
Abstract
The results of micro-biological control of the technological environment, equipment and premises of fish processing enterprises of the Republic of Belarus are presented, indicating the need to develop differentiated modes of use of disinfectants and their rotation in order to increase the efficiency of sanitary treatment and sanitary and hygienic measures in general, which, in turn, guarantees the production of high[1]quality, safe, useful and competitive products.
About the Authors
T. KhovzunBelarus
Minsk
T. Savelyeva
Belarus
Minsk
V. Korako
Belarus
Minsk
E. Petrushchenko
Belarus
Minsk
References
1. Артюхова, С.А. Технология продуктов из гидробионтов / С.А. Артюхова, Богданов В.Д., Дацун В.М ; под ред. Т.М. Сафроной// – Москва : Колос, 2001. – 496 с.
2. Борисочкина, Л.И.Санитария и гигиена современного производства рыбной продукции / Л.И Борисочкина // ВНИЭРХ. Сер. «Обработка рыбы и морепродуктов». - 2000– № 1. – С. 44.
3. Ушакова, В.Н. Мойка и дезинфекция. Пищевая промышленность, торговля, общественное питание / В.Н. Ушакова// – СПб : Профессия, 2009. – 288 с.
4. Доценко, В.А. Практическое руководство по санитарному надзору за предприятиями пищевой и перерабатывающей промышленности, общественного питания и торговли / В.А. Доценко// - СПб.: ГИОРД, 1999. - 496с.
5. Санитарная микробиология / Г.В. Кондакова // - Уч.пос. Ярославльский гос.универ.: Ярославль, 2005.- 84 с.
6. Санитария и гигиена рыбоперерабатывающих предприятий / И.Н. Ким [и др.] ; под общ. ред. И.Н. Ким// Уч. пос. Владивосток : Дальрыбвтуз, 2004. – 2-е изд.- 126 с.
7. Санитарные правила и нормы 2.3.4.13-21- 2002. Производство и реализация рыбной продукции, 2002.- 57с.
Review
For citations:
Khovzun T., Savelyeva T., Korako V., Petrushchenko E. Study of the effectiveness of modern disinfectants on conditionally pathogenic and pathogenic microorganisms isolated at enterprises engaged in fish processing and production of seafoods and fish products. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):246-255. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-246-255