Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

DEVELOPMENT OF NEW TYPES OF EMULSIONS WITH USE OF THE RAW MATERIALS CONTAINING COLLAGEN WHICH HAD TECHNOLOGICAL TRAINING

Abstract

Results of researches on development of new types of emulsions with use of the raw materials containing collagen which had technological training are presented in article. The process parameters of production of emulsions including fermentation by sort Lactobacillus bacteria are set (c(Lb.plantarum: Lb.casei) =1×107 КFU/g, t=18 of hours, t=34ºС, hydromodule 1:2), introduction of KSB-UF-80 (3%) and waters (snow) (60% - in an emulsion from a pork skin, 50% - in an emulsion from a connective tissue), a kutterovaniye within 3-4 min. (for emulsions from a pork skin) and 5-6 min. (for emulsions from a connective tissue). It is defined that the developed emulsions are characterized by the high content of protein (18.9 and 21.4%) reduced by the fat content (26.4 and 5.8%) increased by the content of polynonsaturated and monononsaturated fatty acids (15.01% and 45.45%), calcium (21.3 mg / 100г and 35.2 mg / 100г) and magnesium (4.1 mg / 100г and 7.9 mg / 100г), the reduced content of saturated fatty acids (39.33%), PNZhK ratios which are brought closer to a standard: MNZhK: NZhK and (PNZhK MNZhK): NZhK (1:3,03:2,62 and 1,5), calcium: phosphorus (1:1.7 and 1:1.9), calcium: magnesium (5.2:1 and 4.5:1) and sodium: potassium (1:0.7 and 1:0.9 respectively) and also absence in their structure of pathogenic microorganisms, including salmonellas and also L. monocytogenes.

About the Authors

A. . Meliaschenya
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


T. . Saveleva
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


I. . Kaltovich
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus


References

1. Антипова, Л.В. Использование вторичного коллагенсодержащего сырья мясной промышленности: учеб. пособие / Л.В. Антипова, И.А. Глотова. - СПб.:ГИОРД, 2006.-384 с.

2. Антипова, Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов. - М.: Колос, 2001. - 376 с.

3. Антипова, Л.В. Перспективы использования вторичных продуктов убоя сельскохозяйственных животных на пищевые цели и получение коллагеновых субстанций / Л.В. Антипова, С.А. Сторублёвцев // Аграр. наука и образование на соврем. этапе развития: опыт, проблемы и пути их решения / Ульян. гос. с.-х. акад.- 2009.- т.2. - С. 151-153.

4. Апраксина, С.К. Повышение пищевой адекватности коллагенсодержащего сырья ферментативной обработкой / С.К. Апраксина, Р.В. Кащенко // Все о мясе. - 2006. - № 4. - С. 11-12.

5. Баблиоли, О.О. Модификация коллагена, создание и освоение новых технологических процессов его переработки. Автореф. дисс. д-ра техн. наук. - М.:1984. - 50 с.

6. Белитов, В.В. Совершенствование технологии вареных колбас с белково-жировыми композициями: Дис. канд. техн. наук. - М.: МГУ прикладной биотехнологии, 2002. - 143 с.

7. Битуева, Э.Б. Использование выйной связки крупного рогатого скота на пищевые цели / Э.Б. Битуева, Т.Ф. Чиркина // Мясная индустрия. - 1999. - №2. -С.24-25.

8. Битуева, Э.Б. Эластин и перспективы его использования в технологии продуктов питания со специальными свойствами/ Э.Б. Битуева, С.Д. Жамсаранова // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2004. - №2. - С.47-49.

9. Боресков, В.Г. Теоретические и практические основы использования комплекса современных способов воздействия на биологические системы при производстве мясопродуктов. Дисс. д-ра техн. наук.- М.: 1990. - 316 с.

10. Борисенко, Л.А. Использование биомодификации для улучшения функционально-технологических свойств мясного сырья / Л.А. Борисенко, Р.И. Курилов // Материалы IV международной научной конференции студентов и молодых ученых «Живые системы и биологическая безопасность населения». -М.: МГУПБ, 2005. - С. 136-138.

11. Горбатов, А.В. Реология мясных и молочных продуктов.- М.: Пищевая промышленность, 1979.- 383с.

12. Гущин, В.В. Возможность нетрадиционного использования некоторых малоценных продуктов при промышленной переработке птицы / В.В. Гущин, Л.А. Соколова // Птица и птицепродукты. - 2009. - № 6. - С. 29-30.

13. Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / Под ред. М.Ф. Нестерина и др. М.: Пищевая промышленность, 1979. - 247 с.


Review

For citations:


Meliaschenya A., Saveleva T., Kaltovich I. DEVELOPMENT OF NEW TYPES OF EMULSIONS WITH USE OF THE RAW MATERIALS CONTAINING COLLAGEN WHICH HAD TECHNOLOGICAL TRAINING. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2018;(13):144-155. (In Russ.)

Views: 118


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)