Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF GLOBAL AND NATIONAL MARKETS OF FUNCIONAL DAIRY PRODUCTS: LACTOSE-FREE AND LOW-LACTOSE PRODUCTS

Abstract

The article presents an overview of trends and factors stimulating the development of global and national markets in the field of specialized dairy products. The problem of lactase deficiency is studied, as well as the range of lactose-free and low-lactose products.

About the Authors

V. Kovaleva
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. Bahdanava
Institute for Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



References

1. Functional Dairy Products Market Outlook (2023 to 2033). – [Electronic resource]. – Access mode: https://www.futuremarketinsights.com. – Date of access: 18.11.2024.

2. Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. – 2016. – Рр. 1–11.

3. Бельмер С. В. Лактазная недостаточность: происхождение и пути коррекции // ЛВ., 2018. – №2. – 7 с.

4. Мантивода, В. Э. Распространенность болезней органов пищеварения среди населения Республики Беларусь / В. Э. Мантивода, М. В. Синелёва // Сахаровские чтения 2019 года: экологические проблемы XXI века: материалы 19-й международной научной конференции, 23– 24 мая 2019 г., г. Минск, Республика Беларусь: в 3 ч. / МГЭИ им. А. Д. Сахарова БГУ; редкол.: А. Н. Батян [и др.]; под ред. С. А. Маскевича, С. С. Позняка. – Минск: ИВЦ Минфина, 2019. – Ч. 1. – С. 269–271.

5. Здравоохранение в Республике Беларусь [Электронное издание]: офиц. стат. сб. за 2015 г. – Минск: ГУ РНПЦ МТ, 2016. – 278 с.

6. Здравоохранение в Республике Беларусь [Электронное издание]: офиц. стат. сб. за 2016 г. – Минск: ГУ РНМБ, 2017. – 277 с.

7. Здравоохранение в Республике Беларусь [Электронное издание]: офиц. стат. сб. за 2017г. – Минск: ГУ РНМБ, 2018. – 274 с.

8. Здравоохранение в Республике Беларусь [Электронное издание]: офиц. стат. сб. за 2018 г. – Минск: ГУ РНПЦ МТ, 2019. – 261 с.

9. Статистический ежегодник Республики Беларусь [Электронное издание], 2023. – 322 с.

10. Мировой рынок безлактозной продукции – тенденции отрасли и прогноз до 2030 года. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.databridgemarketresearch.com/ru/report s/. – Дата доступа: 18.11.2024.

11. Антонова, Н. Обзор Как развивается рынок безлактозного молока в России и мире. Milknews – Новости молочного рынка. – [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://milknews.ru/. – Дата доступа: 18.11.2024.

12. Богданова, Л. Л., Ковалева, В. В. / Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья: сб. науч. тр. // РУП «Институт мясо-молочной промышленности»; редкол.: Г. В. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2023. – Вып. № 17. – С. 226–234.


Review

For citations:


Kovaleva V., Bahdanava L. TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF GLOBAL AND NATIONAL MARKETS OF FUNCIONAL DAIRY PRODUCTS: LACTOSE-FREE AND LOW-LACTOSE PRODUCTS. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):34-41. (In Russ.)

Views: 1


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)