Preview

Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials

Advanced search

MEAT PRODUCTS LOW-CALORIE FOR FEEDING PRESCHOOL AND SCHOOL-AGE CHILDREN WITH HIGH BODY MASS INDEX

Abstract

The article presents the formalized requirements for meat products for the nutrition of preschool and school-age children with an increased body mass index established during the research work; developed new types of meat products (semi-finished products, chopped, sausage products) with reduced calories for the nutrition of this population group, as well as the results of comprehensive studies confirming that new The types of products have high nutritional and biological value, are balanced in amino acid composition, have a high content of polyunsaturated fatty acids, as well as B vitamins, vitamin E, trace elements: magnesium and zinc, which play an important role in regulating metabolism.

About the Authors

T. Kusonskaya
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



S. Gordynets
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. Charniauskaya
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Minsk



L. Nadolnik
Institute of Biochemistry of Biologically Active Compounds
Belarus

Grodno



T. Madzievskaya
UNITECHPROM BSU
Belarus

Minsk



References

1. Obesity and overweight [Electronic resource] /World Healt Organization // Access mode : https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/obesity-and-overweight. – Access date : 06.05.2024.

2. STEPS: Распространенность факторов риска неинфекционных заболеваний в Республике Беларусь, 2020 г. Копенгаген: Европейское региональное бюро ВОЗ; 2022. – 114 с.

3. В Беларуси каждый пятый ребенок имеет избыточный вес [Электронный ресурс] / Режим доступа: https://t.me/rspch_by/1316. – Дата доступа: 30.08.2024.

4. Румянцев, Е. В. Химические основы жизни / Е. В. Румянцев, Е. В. Антина, Ю. В. Чистяков. – М.: Химия, КолосС, 2007. – 560

5. Dietary protein quality evaluation in human nutrition : rep. of an FAO expert consultation, 31 March – 2 Apr., 2011, Auckland, New Zealand / Food a. Agriculture Organization of the UN. – Rome : FAO, 2013. – 66 p.

6. Чернявская Л. А. Биологическая ценность яиц куриных пищевых, реализуемых на рынке Республики Беларусь / Л. А. Чернявская, С. А. Гордынец, Ж. А. Яхновец // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья: сб. науч. тр. Минск, РУП «Институт мясо-молочной промышленности», 2020. – Вып. 15. – С. 246–256.

7. Мелещеня, А. В. Мясные продукты специального назначения для спортсменов и людей, испытывающих повышенные физические нагрузки / А. В. Мелещеня, О. В.Дымар, Т. А.Савельева, С. А. Гордынец, И. В.Калтович, Монография, Минск, 2011 – 155 с.

8. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации : МР 2.3.1.2432-08, Москва, 2009. – 37 с.

9. Требования к питанию населения: нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Республики Беларусь : Санитарные нормы и правила : утв. Министерством здравоохранения Республики Беларусь 20.11.2012 №180. – 21 с.

10. Государственный стандарт Республики Беларусь. СТБ 1818-2007. Пищевые продукты функциональные. Термины и определения. – Введ. 01.07.2008. – Мн.: Госстандарт, 2007. – 12 с.


Review

For citations:


Kusonskaya T., Gordynets S., Charniauskaya L., Nadolnik L., Madzievskaya T. MEAT PRODUCTS LOW-CALORIE FOR FEEDING PRESCHOOL AND SCHOOL-AGE CHILDREN WITH HIGH BODY MASS INDEX. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2023;(18):229-240. (In Russ.)

Views: 1


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-8755 (Print)