Technological and structural and mechanical properties of lamb with account of the breed composition of sheep in the Republic of Belarus
https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-148-161
Abstract
The article presents the results of studies on the study of technological (pH, water-holding capacity, fat-holding capacity, moisture-releasing capacity, water-binding capacity, boilability, emulsion stability, emulsifying capacity) and structural and mechanical properties (ultimate shear stress ) in order to determine the possible directions for using lamb from various parts of the carcass in the production of a range of meat products.
About the Authors
S. GordynetsBelarus
Minsk
V. Napreenko
Belarus
Minsk
L. Charniauskaya
Belarus
Minsk
T. Kusonskaya
Belarus
Minsk
Zh. Yakhnovets
Belarus
Minsk
А. Antipina
Belarus
Minsk
References
1. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. – М.: Колос, 2001. – 376 с.: ил. (Учебники и учебные пособия для студентов высш. учеб. Заведений).
2. Липатов Н.Н., Щербинин А.А., Сизых Е.В. Влияние структурных факторов на консистенцию мясной продукции // ОИ. Серия «Мясная промышленность». – М.: АгроНИИИТЭИМясомолпром, 1992.
3. Журавская Н.К., Гутник Б.Е., Журавская Н.А. Технохимический контроль производства мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2001.
4. Структурно-механические характеристики пищевых продуктов / Под. ред. А.В. Горбатого. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 296 с.
5. Теория и практика переработки мяса. Лисицын А.Б., Липатов Н.Н., Кудряшов Л.С, Алексахина В.А., Чернуха И.М. Под общей ред. академика РАСХН Лисицына А.Б. – М.: ВНИИМП, 2004. – 378.; 63 табл.; - 48 ил.
6. Дакуорт Р.Б. Вода в пищевых продуктах. – М.: Пищевая промышленность, 1980.
7. Орешкин Е.Ф., Борисова М.А. Водоудерживающая способность мяса и пути ее повышения // ОИ. Серия «Мясная промышленность». – М.: АгроНИ- ИИТЭИМясомолпром, 1989.
8. Гурова Н.В., Токаев Э.С., Гуров А.Н. Методы определения эмульсионных свойств белков. – М.: АгроНИИИТЭИМясомолпром, 1994. – 32 с.
Review
For citations:
Gordynets S., Napreenko V., Charniauskaya L., Kusonskaya T., Yakhnovets Zh., Antipina А. Technological and structural and mechanical properties of lamb with account of the breed composition of sheep in the Republic of Belarus. Topical Issues of Processing of Meat and Milk Raw Materials. 2021;(16):148-161. (In Russ.) https://doi.org/10.47612/2220-8755-2021-16-148-161